Behandeling

  • OMFT staat voor oromyofunctionele therapie. Deze therapievorm wordt ingezet wanneer er afwijkende mondgewoonten vastgesteld worden door de orthodontist, tandarts, stomatoloog of logopedist.

    Mondademhaling, duim-, vinger- en/of speenzuigen, vinger-, nagel- en/of lipbijten, liplikken, tandenknarsen, foutieve lip- en tonggewoonten in rust en tijdens het slikken en spreken zijn allemaal voorbeelden van afwijkend mondgedrag. Dit kan zorgen voor een afwijkende tand- en/of kaakpositie, articulatiemoeilijkheden (zoals lispelen of slissen), kaakgewrichtsproblemen en snurken.

    OMFT is een oefentherapie waarbij we focussen op het herstellen van een verstoorde functie van de orofaciale spieren (aangezichtsspieren). We pakken daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Met andere woorden: een oorzaak wordt weggenomen, zodat andere therapieën zoals orthodontie, logopedie en/of een kaakcorrectie later een blijvend resultaat zullen kunnen opleveren.

  • Help! Je geeft borstvoeding en wilt daar graag nog een tijdje mee doorgaan, maar je kindje drinkt de fles niet (meer) en je moet weer gaan werken. Ik bied je eerste hulp aan bij flesweigeren!

    Wat is flesweigeren? Borstgevoede baby’s die probleemloos aan de borst drinken, maar er niet of niet meer in slagen om stabiel en succesvol uit de fles te drinken. Het probleem wordt veroorzaakt door de overgang van reflexmatig drinken naar het drinken vanuit een bewuste en willekeurige beweging. Het drinken uit de fles vraagt een andere motorische beweging dan het drinken aan de borst.

    Het kan voor veel stress zorgen bij jullie, het kindje zelf en de omgeving. Zeker als je weer aan het werk gaat of de borstvoeding wil afbouwen. Samen maken we een plan op. We houden tijdens de uitvoering van het plan nauw contact om te ondersteunen zodat het opgezette plan uitgevoerd kan worden tot het gewenste resultaat. En dat resultaat is dat de baby uit de fles drinkt!

  • Een stemstoornis is een dysfunctie van de larynx (strottenhoofd) of de stemplooien met als gevolg afwijkingen in de klank, de omvang en het volume van de stem. Bij patiënten met een stemstoornis is het stemgeluid hees, schor, te hoog, te laag, te zacht of te luid of de stem valt weg of slaat over.

    Stem is een complexe samenwerking tussen verschillende lichaamsfuncties: houding, ademhaling, articulatie, resonantie en stemplooitrilling. Een goed evenwicht tussen al deze functies is de sleutel tot een gezonde stemgeving. Deze lichaamsfuncties zijn hele gevoelige structuren waardoor het mogelijk is dat er stemproblemen ontstaan. Deze stemproblemen kunnen ontstaan door een verkeerd stemgebruik en/of ze kunnen een organische oorzaak hebben, bijvoorbeeld een stembandknobbel.

    We gaan samen op zoek naar technieken voor een gezonde stem!

  • Als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel (door trauma, beroerte, …) of een progressieve neurologische aandoening (ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, ALS, MS, …) kan iemand een slikstoornis ervaren. Een andere term hiervoor is dysfagie.  Hierbij kan je bepaalde klachten ervaren zoals voedsel dat (gedeeltelijk) in de mond achter blijft, hoesten voor, tijdens of na het slikken, voedsel dat in de keel blijft steken en ademnood.

    We bekijken welke revaliderende oefeningen nuttig kunnen zijn en zoeken samen naar eventuele compensatietechnieken om het slikken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo proberen we de kwaliteit van leven voor de cliënt en zijn omgeving naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen.

  • Als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel (door trauma, beroerte, …) of een progressieve neurologische aandoening (ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, ALS, MS, …) kan iemand problemen vertonen in de communicatie. Door de neurologische oorzaak spreken we dan van een ‘neurogene communicatiestoornis’.

    Wanneer het begrijpen en het uiten van gesproken en geschreven taal gestoord is dan spreken we van afasie.

    Wanneer de spraakverstaanbaarheid verminderd is door problemen met ademhaling, stemgeving, resonantie, articulatie en prosodie dan spreken we van dysartrie.

    We richten ons op het optimaliseren van de communicatie naar gelang de noden en mogelijkheden van de cliënt. Ook de communicatiepartners van de cliënt betrekken we in dit proces. Zo proberen we de kwaliteit van leven voor de cliënt en zijn omgeving naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen.

Vragen voor je aan de slag gaat?